Aktiviteter

Det finns otaliga aktiviteter att göra på Sandhamn med omnejd. Med en guide eller på egen hand, beroende på vad ni föredrar. Läs mer om  aktivitetserbjudanden och kontakta  oss för mer information om priser och bokning  mm.

Har ni önskemål som inte listas här har vi säkert möjlighet att hjälpa till att lösa detta.Detta är ett axplock ur aktivitetsmenyn:

________________________________________________________________________________________

 • Guidad Rundvandring – Njut och fängslas av en guidad tur på Sandhamn. Vi går till fots och lyssnar på en guidning som sträcker sig från historiens rysshärjningar, koleraepidemier och lotssamhällets uppbyggnad till berättelser om seglingsmeccat, polisens call-center och de skärgårdsbor som lever hela året runt på ön. Skalder, författare och konstnärer har hämtat inspiration här, nu senast både Stieg Larsson och Viveca Sten. Våra guider är lokala och certifierade skärgårdsguider. Språk: svenska, engelska. För vem: Alla kan vara med. Tidsåtgång: 1 timme.

 

 • Författarvandring – Viveca Sten debuterade våren 2008 med boken I de lugnaste vatten, som blev upptakten till den mycket framgångsrika Sandhamnsserien vilken utspelar sig på ön Sandhamn i Stockholms skärgård. Serien Morden i Sandhamn har visats på TV i ett flertal länder, och i påsk har den premiär i Tyskland, då den sänds på bästa sändningstid 3 söndagar i rad. Serien finns även tillgänglig som DVD-box. På vår guidade vandring i Viveca Stens fotspår, besöker vi några av de platser där dramatiken kring morden har utspelat sig – t. ex Trouvillestranden där ett lik flöt i land i boken I de lugnaste vatten, och Skärkarlshamn där en död tonåring hittades gömd i boken I stundens hetta. Viveca Sten har själv varit med och lagt upp den guidade turen, som tar besökaren runt hela Sandön. Språk: svenska, engelska. För vem: Alla kan vara med. Tidsåtgång: 1,5 timmar.

 

 • Besök Näslunds brygga och ät nyrökt sik–Gör ert besök på Sandhamn speciellt och minnesvärt och kom med hem till Anders Näslund och hans ”privata” brygga. Här väntar nyrökt fisk med öl och nubbe. Anders är en av Sandhamns stora profiler. Han har varit verksam som både båtman på Sjöfartsverket och som yrkesfiskare. Hans familj härstammar från det att Sandön först befolkades och han har byggt både hus, bodar och bryggorna själv. Är det soligt vid ert besök sitter ni på bryggan och låter smaklökarna njuta. Annars dukar Anders upp inne i sitt båtshus och stämningen brukar vara på topp bland nät, vättar, verktyg och målarpytsar. Siken är både fångad, rensad och rökt av Anders själv. Den äter ni med bröd, västerbottenost och såser. Drycken är kall öl och Sandhamnssup eller alkoholfritt för de som vill. Aktiviteten är en upplevelse i både smak och ”kultur” och många väljer att komma tillbaka för att uppleva denna unika plats. För vem: Alla kan vara med. Meddela eventuell allergi eller spritpolicy. Kommentar: Det ingår rökt sik, 1 starköl 50 cl eller 1 lättöl eller 1 vatten, 1 nubbe 5 cl, smör eller margarin, mjukt och hårt bröd, Västerbottenost och sås till fisken. Tidsåtgång: 1 timme

 

 • Fiskeguidning– Låt guider ta er med på en spännande fiskeupplevelse. Med lång erfarenhet och god lokalkännedom hittar guiderna de bästa vattnen för dagen. Sandhamnsguiderna står för båtar, fiskeutrustning, varma flytoveraller och vi hjälper givetvis till med tekniken – allt för ni skall lyckas. De använder sig utav mindre båtar, 3-4 personer per båt, vilket gör att de har större valmöjligheter att hitta platsen där fisken står just er dag. All fiskeutrustning som används kommer från ABU Garcia, vilket innebär att ni fiskar med hög kvalitativ utrustning och beten . Heldagsfiske, 8 timmar. För vem: Alla kan vara med, erfaren som nybörjare. Observera: Fisket kan starta på en plats och sluta på en annan. Ex Start Stavsnäs-Avslut Sandhamn. Kommentar: Alla får flytväst, regnkläder samt låna all utrustning. Tidsåtgång:8 timmar / Min 3 max 4 personer per båt.  Halvdagsfiske, 4 timmar. För vem: Alla kan vara med, erfaren som nybörjare. Observera: Fisket kan starta på en plats och sluta på en annan. Ex Start Stavsnäs-Avslut Sandhamn. Kommentar: Alla får flytväst, regnkläder samt låna all utrustning. Tidsåtgång: 4 timmar  Min 3 max 4 personer per båt.

 

 • Åka RIB-båt — Som transport till och/eller från ön eller kanske som en skärgårdstur med lunch eller fika på någon ö. Kontakta oss för mer uppgifter ang. detta.

 

 • Match Race med 606:or – Match Racing med 606:or är en rafflande, rolig och kul segeltävling där ni tävlar i lag. Namnet 606 har båtarna fått efter längdmåttet och de är lätthanterade kölbåtar. Båtarna som använder är jämna i prestanda så här är det gruppens förmåga att samarbeta, rollfördela och ”peppa” varandra som sätts på prov. Inga förkunskaper i segling krävs. Alla kan vara med. Med ombord varje båt följer en erfaren instruktör som står för säkerheten. Går det bra får ni berömmet, går det sämre får instruktören skulden… Besättningen på varje båt kan själva fördela uppgifterna ombord eller rotera utefter tävlingens gång. Efter en kort genomgång av upplägget för dagens match race går starten och några intensiva timmar väntar. Roligt och utmanande för såväl nybörjare som erfaren seglare. Kanske anordnar ni prisutdelningen i samband med en after-sail? För vem: Alla kan vara med. Tidsåtgång: 2,5 timme. Kommentar: Utomhuskläder samt gymnastikskor för utomhusbruk rekommenderas. Flytväst lånas ut samt regnkläder om det skulle behövas.

 

 • De 39:e stegen – De 39:e stegen… är en tävling där ni i laget får 39 frågor/uppgifter att lösa. Alla kan delta och ni kan välja att göra allt tillsammans eller fördela uppgifterna utefter gruppens unika förmågor. Under tävlingen kommer ni se en del av Sandhamn, samverka med öborna, klia era geniknölar, ge era smaklökar en utmaning och vara både fyndiga och kreativa. Ni kommer gör något kul tillsammans, tävla och vara utomhus. En bra och underhållande kombination! För vem: Alla kan vara med. Tidsåtgång: 1,5 timme. Går att göra i mörker. Då får alla deltagare pannlampor Min 18 personer.

 

 • Mountainbike tur med guide– Cykla mountainbike på Sandön (som ön egentligen heter) med en guide som visar er de fina stigarna i tallskog, på klippor och stränder samt berättar om platser ni kommer till och cyklar förbi. Alla kan vara med då tempot är generöst och riktiga uppförsbackar saknas på ön. Det finns även el-cyklar om några i gruppen önskar lite extra skjuts ibland. Njut av utsikten mot öppet hav, stanna till och ta en energifika, fyll både kropp och knopp med frisk skärgårdsluft och kom tillbaka glad och nöjd. Energifika ingår i turen. Tekniktips och cykelanpassning får ni också. För vem: Alla kan vara med. Ingen svår cykling. Tidsåtgång: 2 timmar.  Min 5 max 12 pers grupp.

 

 • Lerduveskytte– Duvskytte är en uppskattad aktivitet för såväl nybörjaren som den vane jägaren. Skjutbanorna  ligger på den närliggande ön Björkö och i aktiviteten ingår båttransporten dit och tillbaka. Först går vi igenom vapen, teknik samt säkerhet och sedan sätter vi igång. Ni kan skjuta parallellt, individuellt eller i tävling. Roligt, kraftfullt och lärorikt. För vem: Alla kan vara med. Kommentar: Skyttet sker på den närliggande ön Björkö. Båttransport ingår från/till Sandhamn. Observera: ej under sommarlovet brukar vara 18/6-18/8 ca pga att det rör sig mycket folk i omgivningen. Kräver dagsljus. Tidsåtgång: 1,5 timme inklusive båttransport  Min 5 max 18 per grupp.

 

 • Skärgårdstur – Med ribbåtar tar vi oss ännu längre ut mot havsbandet på en upplevelserik tur. En ribbåt är en stor gummibåt, 32 fot lång och utrustad med 2 x 300 hästkrafters motorer. Att göra en ribbåtsfärd när hösten går mot vinter, när vinter går mot vår eller en stilla sommarmorgon är få förunnat. Under turen får ni uppleva kraften i dessa båtar, och hur makalöst vacker naturen är här ute i yttre havsbandet. Har vi tur kan vi eventuellt få se både säl och havsörn. Vart rutten går styrs av väder och vind för dagen men oavsett väderlek lovar vi en behaglig färd, då vi lånar ut flytoveraller och skidglasögon till alla. För vem: Alla kan vara med men vi rekommenderar inte gravida eller personer med knä/rygg problem att åka ribbåt. Kommentar: Alla får flytväst och om vädret kräver flytoverall, mössa, skidglasögon och handskar. Bra att ha skor som sitter fast på foten och tål lite väta. Tidsåtgång: 1,5 timme  Varje ribb tar max 12 personer.

 

 • Multisport–  Multisport på Sandhamn är en fysisk lag-tävling där gång/löpning, cykling och kajakpaddling utgör de tre delmomenten. Utifrån tävlingscentralen går starten för varje delmoment och till skillnad från klassisk multisport tajmas varje delmoment för sig. Då kan lagen samlas på tävlingscentralen, hinna hämta andan, fylla på med dryck och energi samt hejja på varandra. Lagmedlemmarna utrustats med karta samt kompass och alla gör samtliga delmoment tillsammans utan att vara för långt ifrån varandra samtidigt som kontroller ska hittas och tävlingskortet stämplas. Tävlingen är en rolig och svettig utmaning där mottot är att alla ska med! Kanske blir ni själva förvånade över hur mycket ni orkar? Efter några sportiga timmar i naturen är ni väl värda en bastu, dusch & relax. För vem: Tävlingsinriktad grupp/ Fysiskt aktiva. Tidsåtgång: 3 timmar. Kommentar: Träningskläder/utomhuskläder samt bra gymnastikskor för utomhusbruk rekommenderas. Min 9 personer max 36 ca.

 

 • Choklad/Vin provning– Här får ni lära er bla. hur mat och vin kan smaka var för sig och hur de smakar tillsammans. Vi erbjuder även Champagneprovningar, Ölprovningar och Whisky provningar. Allt tillsammans med kunniga personer inom dessa områden.

 

 • Matlagningsaktivitet– Tillsammans med en erfaren kock får ni tillaga en trerättersmeny som ni sedan serverar er grupp och njuter av. Recept samt förkläden mm. som ni behöver tillhandahålls av oss.

 

 • Havskajak tur – Upptäck Sandhamns omnejd och den yttersta skärgården på en guidad kajaktur. Ta med fika och duka upp på ett soligt skär. Tillsammans med erfarna guider får ni prova på våra K1:or (enmans havskajaker) eller K2:or (tvåmanskajaker). Turen inleds med en kort information om teknik och säkerhet, sen sätter vi oss i kajakerna och paddlar dit väder och vind tillåter. Vi har all utrustning som krävs, en guide som paddlar med och en följebåt om ni vill. Ett tyst och makalöst vackert sätt att komma nära naturen. En fin upplevelse att dela med kollegor och vänner. Kanske som en start på dagen innan frukost eller som ett belönande avbrott mellan konferens och middag? För vem: Alla kan vara med. En rekommendation är att vara simkunnig. Kommentar: Följebåt rekommenderas. Obligatorisk följebåt april-maj samt oktober. Tidsåtgång: 2-4 timmar. Gruppen kan bestämma hur lång tid ni önskar paddla.  Min 5 max 22 pers grupp.

 

 • Segling – Seglingskunniga guider som under 3 timmar kommer ta hand om er och ge er en minnesvärd dag. Efter en genomgång kastar ni loss och ger er ut i skärgården  för en vacker seglats. Alla kan delta aktivt i seglingen genom att hissa segel, trimma, skota och navigera, med coaching och vägledning av den kunniga skepparen. Ni seglar med en 50 fots segelbåt och sjöställ alternativ flytoverall, flytväst, kaffe/te, mineralvatten, frukt och godis ingår.

 

 • Ön runt till fots –Vandra med guide en tur runt hela Sandön, som ön heter. I skönt tempo går ni hela varvet runt ön och stannar till vid platser som Dansberget, Krysset, Trouville stranden, Bunkern, Lotstornet och Kapellet. Ni går på grusvägar och stigar fria från trafik och buller. Ni passerar tallskogar, klippor och gläntor. Havets doft och ljud gör sig påminda hela tiden. Turen avslutas i Sandhamns by. Guiderna är lokala och certifierade skärgårdsguider. Språk: svenska, engelska. För vem: Alla kan vara med. Tidsåtgång: 2 timmar. Max 25 personer per grupp

eller….

 • Hyr egen Kajak
 • Hyr egen cykel / Mountainbike
 • Spela Minigolf
 • Boka en massagetid
 • Njut i Relaxavdelningen